Мартін Хельма підкреслив, що такого різкого падіння не було з 2008 року / фото ERR

В Естонії почалася економічна криза, баланси підприємств різко скоротяться, а банки почнуть відкликати кредити або вимагати додаткове забезпечення.

Читайте такожЗа тиждень найбагатші люди світу збідніли на $444 мільярди - Bloomberg

Про це заявив міністр фінансів країни Мартін Хельма, повідомляє національна телерадіомовна компанія ERR.

Відео дня

"Цифри показують, що такого різкого падіння не було з 2008 року. І це матиме наслідки в реальному житті. Баланси підприємств різко скоротяться, а банки почнуть відкликати кредити або вимагати додаткове забезпечення. Підприємства, які фінансують себе випуском облігацій, більше не зможуть цього робити", - сказав він, коментуючи наслідки епідемії коронавірусу та цінової війни на нафтовому ринку для економіки.

За словами естонського міністра фінансів, економічна криза вже настала, і питання тепер в тому, як звести до мінімуму її наслідки та знайти можливості отримати з цього якусь користь. Однак планування наперед практично неможливо через непередбачувано мінливу ситуацію.

"Ми бачимо, що все відбулося протягом двох місяців, у європейському контексті - двох тижнів. Перший висновок такої поганої "видимості", як зараз, в економіці, у нас ніколи не було. Ми не маємо можливості прогнозувати, що буде за два тижні, за два місяці", - сказав Хельма.

За його словами, західні країни зараз в значно складнішій ситуації, ніж під час кризи 2008 року.

"Як у світовій, так і європейської економіки боргове навантаження вище, ніж десять років тому. Безробіття більше. Конкурентоспроможність гірша, ніж до кризи 2008 року. Говорили, що буде плавне падіння. Тепер замість цього міхур оглушливо лопнув", - пояснив міністр фінансів.