Ілюстрація REUTERS

Американські ф'ючерси на акції впали на 5 відсотків, досягнувши щоденного ліміту на зниження, що призвело до зупинки торгів. Це сталося після того, як найбільше майже за 30 років одноденне падіння нафтових ф'ючерсів в неділю посилило побоювання щодо кредитної кризи на фінансових ринках.

Читайте такожРосійський рубль обвалився слідом за нафтою

Саудівська Аравія оголосила про плани істотно збільшити видобуток і знизити офіційну ціну продажу нафти після того, як в п'ятницю Росія виступила проти різкого скорочення видобутку, запропонованого ОПЕК для стабілізації цін, які знизилися в результаті економічних потрясінь від коронавірусу, пише "Голос Америки".

Відео дня

Зниження ф'ючерсів S&P 500 відбулося на тлі побоювань, що вплив коронавірусу посилиться, що призведе до рецесії в США і різкого посилення умов на кредитних ринках.

Обсяги недавніх розпродажів як акцій, так і високодохідних облігацій відбивають невизначеність щодо впливу вірусу, але також свідчать про впевненість, що ринки в кінцевому підсумку стабілізуються, і висхідний тренд відновиться, вважає головний стратегічний аналітик ринку в бостонській Ameriprise Financial Девід Джой.

Він говорить, що зниження ф'ючерсів на акції говорить про слабку довіру та про те, що вплив коронавірусу більше не піддається контролю.

Під час торгівлі ф'ючерсами на еталонний фондовий індекс S&P 500, яка проводилася після закриття біржі, вони знизилися, досягнувши дозволеного ліміту у 5 відсотків. Зниження вказує на те, як сильно може впасти сам індекс S&P 500, коли торгівля розпочнеться в понеділок.

Обвал дохідності казначейських паперів США вказує на можливі серйозніші негативні економічні наслідки, вважає Джой.

«Мій досвід говорить про те, що ринок облігацій більш прозорливий, ніж ринок акцій», – пояснює експерт.

Очікуваний дохід від ф'ючерсного контракту на американські казначейські облігації з терміном погашення 10 років вперше впав нижче 0,5 відсотка. Показник досяг історичного мінімуму в 0,469 відсотка, скоротившись вдвічі всього за три сесії у зв'язку з реакцією ринків на коронавірус.

Падіння цін на нафту на 20 відсотків, що у звичайні часи вважалося б позитивним явищем для глобального економічного зростання, призвело до панічного розпродажу на фондових ринках, оскільки ризики втрат на нафтових позиціях посилили і без того зростаючі побоювання рецесії в США і заморожування кредитування.

Джон Лекас, керівник і старший портфельний менеджер Leader Capital у Ванкувері, штат Вашингтон, дав дуже різку оцінку ситуації: «Ми знаходимося в ситуації Армагеддону».

Саудівська Аравія оголосила про плани збільшити видобуток нафти до рівня вище 10 мільйонів барелів на добу у квітні, після того, як діюча угода про обмеження видобутку між ОПЕК і Росією, відома як ОПЕК+, закінчиться в кінці березня. Про це в неділю повідомили Reuters два інформованих джерела.

Раніше інвесторів налякало рішення влади Італії, найбільшого вогнища вірусу в Європі, фактично закрити значну частину багатої півночі країни, включаючи фінансову столицю Мілан. Цей крок спрямований на стримування епідемії, у результаті якій в неділю стався різкий стрибок смертних випадків.

За даними Reuters, у всьому світі вірус заразив понад 107 тисяч осіб, 3600 осіб померли.