Гривня дешевшає / фото УНІАН

Українська гривня протягом найближчого тижня продовжить дешевшати щодо долара - до рівня близько 25,8 грн/дол. на міжбанківському та 25,6/26 грн/дол. на готівковому валютному ринку.

Читайте такожЄвропі загрожує економічний шок, аналогічний кризі 2008 року - Лагард

Про це йдеться в коментарі старшого аналітика компанії «Альпарі» Вадима Іосуба, переданому УНІАН.

Відео дня

Він нагадав, що з минулої середи долар значно зріс щодо гривні в усіх сегментах валютного ринку - на 1,5-3,9%.

«Зміна Кабміну в Україні наклалась на «ідеальний шторм», який панує на світових ринках. Інвестори піддаються паніці на тлі поширення коронавірусу, який широко вийшов за межі Китаю й крокує теренами Близького Сходу, Європи, США. Це призвело до обвалу на світових фондових ринках. Американські індекси в лічені дні втратили близько 20%, що дозволяє формально говорити про «ведмежий ринок», - зазначив експерт.

Також він нагадав, що Москва та Ер-Ріяд спільними зусиллями розвалили угоду зі скорочення видобутку нафти в форматі ОПЕК+, внаслідок чого в понеділок нафта марки Brent падала до 32 дол. за барель.

«На такому негативному тлі глобальні інвестори біжать із ринків, що розвиваються, продаючи місцеві облігації та національні валюти. У цьому сенсі гривня опинилась під тиском світових проблем», - зазначив Іосуб.

Водно час, він зазначив, що гривня виглядає поки більш стійкою до зовнішніх шоків, оскільки валюти деяких країн впали значніше. Так, у понеділок білоруський рубль втратив щодо долара 5%, російський рубль - 10%.

Як повідомляв УНІАН, котирування гривні щодо долара США на міжбанківському валютному ринку в середу, 11 березня, продовжили зниження й до полудня встановились на рівні 25,60/25,63 грн/дол., що на 22 копійки нижче рівня закриття попередніх торгів.

Вартість долара США в обмінних пунктах Києва на ранок середи зросла до 25,90 гривень, євро - до 29,30 гривень.

Національний банк України на середу, 11 березня, встановив офіційний курс гривні щодо долара США на рівні 25,31 грн/дол., щодо євро - на рівні 28,79 грн/євро.

У вівторок, 10 березня, Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 270 млн дол.