Важливо не мати простроченої понад два місяці заборгованості із комуналки / фото УНІАН

Отримувачі субсидій та пільг в Україні не позбудуться їх у разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг, заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко під час брифінгу, присвяченого заходам протидії поширенню коронавірусу.

Читайте такожВ Україні борги за субсидіями утворилися в 19 областях

"У зв'язку з наближенням терміну оплати житлово-комунальних послуг, що традиційно відбувається близько 20 числа щомісяця, в інформаційному середовищі з'являються питання про надання житлових субсидій та пільг. Зокрема, у ЗМІ поширюється інформація, що якщо одержувач субсидії або пільги не вчасно сплатив послуги ЖКГ, то він фактично втрачає право на відповідні види соціальної підтримки. Хочемо спростувати цю інформацію і заспокоїти громадян, які отримують пільги та субсидії", - сказав Музиченко.

Відео дня

Він підкреслив, що рівень оплати за комунальні послуги та наявність або відсутність заборгованості не впливають на право отримання пільги або субсидії протягом строку їх отримання, тобто до закінчення поточного опалювального сезону.

За його словами, на право отримання субсидій і пільг на наступний період буде впливати наявність простроченої більш як за два місяці заборгованості, що буде визначатися з травня 2020 року.

"Таким чином, важливо, щоб саме в травні поточного року в одержувачів субсидій і пільг відсутня заборгованість за два місяці. Уточню, що це буде борг за послуги, спожиті в лютому 2020 року", - зазначив заступник міністра.

Музиченко також нагадав, що для оплати комунальних послуг необов'язково особисто відвідувати відділення банків та "Укрпошти", створюючи черги та скупчення людей.

"На сьогодні існує кілька варіантів оплати послуг, які дозволяють зробити це дистанційно, зокрема, використовуючи особисті кабінети, інтернет-банкінг і взагалі мережу Інтернет", - сказав заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінсоцполітики, в січні 2020 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг в Україні отримали близько 3,2 мільйона громадян, а середній її розмір становив 1400 гривень, що в 1,5 раза більше, ніж у січні минулого року.

У міністерстві зазначили, що заборгованість із виплат пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг відсутня.

За даними Мінсоцполітики, середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в Україні у 2019 році становив 1200 гривень, розмір пільги - 750 гривень.

"Укрпошта" під час карантину буде працювати у звичайному режимі. Компанія продовжить доставляти пенсії та грошові виплати, а також надасть пенсіонерам можливість оплачувати комунальні платежі вдома, отримувати побутові товари та продукти першої необхідності.