Заступник голови НБУ зазначив готовність економіки України до кризи / фото УНІАН

Економіка України більш підготовлена до кризи, ніж це було у 2007 та у 2014 році, заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій в ході брифінгу.

Читайте такожВ українських банках не вистачає готівкової валюти – НБУ

"Банківський сектор повністю очищений, ліквідний і добре капіталізований. Немає незаконних операцій в тих масштабах, які були в попередні роки", - сказав він.

Відео дня

Також представник НБУ нагадав, що дефіцит платіжного балансу у 2013 році становив майже 10% ВВП, а за підсумками минулого року - всього 0,5%.

Чурій висловив очікування, що вплив пов'язаного з коронавірусом кризи на платіжний баланс України буде швидше умовно позитивним, оскільки країна платитиме значно менше за імпорт в результаті зниження світових цін на енергоносії, при цьому ціни на товари українського експорту знизилися не так суттєво.

Водночас Чурій допустив негативний ефект майбутнього кризи для економічного зростання.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна на сьогодні має сильніші позиції, ніж на початок світової фінансової кризи 2008 року.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію коронавірусу COVID-19. За три місяці вірус поширився на 150 країн, а число хворих у світі перевищила 180 тисяч осіб.

В Україні зафіксовано сім лабораторно підтверджених випадків коронавірусу, один з яких - летальний.

Викликана стрімким поширенням вірусу паніка на світових ринках вже спровокувала падіння валют країн і котирувань фондових бірж.