Проект передбачає збільшення державних запозичень на 277,5 мільярда гривень / фото УНІАН

Кабінет міністрів затвердив і передав на розгляд Верховної Ради проект змін до державного бюджету України на 2020 рік.

Відповідний законопроект зареєстрований на сайті парламенту пізно ввечері в неділю, 29 березня (3279), проте текст поки що не оприлюднений.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат Олексій Гончаренко, посилаючись на наданий проект під час засідання Кабінету міністрів у неділю, 29 березня, уряд пропонує скоротити бюджетні доходи на 100 мільярдів гривень, збільшити видатки на таку ж суму і, відповідно, збільшити дефіцит на 200 мільярдів гривень, або до 6% ВВП.

Відео дня

"Головний посил змін бюджету - створення стабілізаційного фонду, який повинен допомогти уряду в боротьбі з епідемією коронавірусу. Стабілізаційний фонд повинен бути в розмірі 99 мільярдів гривень та ним, за задумом, уряду можна буде користуватися під час карантину і ще один місяць після нього", - написав депутат.

Читайте такожЗеленський про зміни до бюджету: менше - на чиновників і суддів, більше - на лікарів

За його словами, також проект передбачає збільшення державних запозичень на 277,5 мільярда гривень, з яких 146,5 мільярдів - внутрішні, що може бути прихованою емісією.

Також Гончаренко повідомив, що в проекті скорочуються надходження від приватизації до 0,5 мільярдів гривень з 12 мільярдів, запланованих раніше.

Крім цього, він повідомив, що фінансування дефіциту Пенсійного фонду з держбюджету пропонується збільшити на більш ніж 19 млрд грн - до 192 мільярдів гривень.

При цьому, витрати Міністерства охорони здоров'я пропонується збільшити всього на 472 мільйони гривень.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів затвердив оновлений макроекономічний прогноз на поточний рік, згідно з яким очікується падіння економіки на 3,9%, прискорення інфляції до 8,7% і середньорічний курс гривні на рівні 29,5 грн / дол.