Ілюстрація REUTERS

Дефіцит державного бюджету України у 2020 році може зрости до 10% ВВП з 2% до 2019 року.

Читайте такожУкраїна без нової програми з МВФ не зможе покрити дефіцит бюджету – експерт

Таку думку висловила заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко під час онлайн-конференції.

Відео дня

За її словами, проект, представлений Мінфіном під керівництвом відправленого у відставку міністра Ігоря Уманського, буде скориговано, зокрема, витрати будуть зменшуватись.

«Але вже зрозуміло, що дефіцит буде збільшено, і дуже суттєво. Швидше за все, оцінка збільшення дефіциту до 10% ВВП - реалістична», - сказала Репко.

Зокрема, вона зазначила, що медицина, яка в останні роки фінансувалася на рівні 3% ВВП, потребує майже вдвічі більше вкладень.

Водночас доходи бюджету знизяться через падіння економіки, недоотримання імпортного ПДВ через зниження попиту і падіння цін на нафту.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів затвердив і передав на розгляд Верховної Ради проект змін до державного бюджету України на 2020 рік, в основі якого оновлений макроекономічний прогноз з падінням економіки на 3,9%, прискоренням інфляції до 8,7% і середньорічним курсом гривні на рівні 29,5 грн/дол.

У 2019 році дефіцит держбюджету становив 78 млрд грн, або 1,9% ВВП, за планового показника у 91,1 млрд грн, або 2,26% ВВП.