Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада не ухвалила запропоновані урядом зміни до державного бюджету України на 2020 рік, відправивши документ до профільного парламентського комітету для доопрацювання до повторного першого читання.

Читайте такожДепутати прийняли антикризовий закон: що пропонують простим українцям та бізнесу

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту №3279 проголосували лише 223 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів, за відправку документа в профільний парламентський комітет для доопрацювання до повторного першого читання - 273 депутати, за скорочення термінів підготовки до першого читання - 240.

Відео дня

Представляючи проект закону, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав підготовлений документ «бюджетом надзвичайної ситуації», а його головним пріоритетом - боротьбу з коронавірусом.

«Ми створили фонд боротьби з коронавірусом в обсягу понад 97 млрд грн - надзвичайно прозорий інструмент, який буде спрямований на підтримку медиків, закупівлю обладнання, ліків, засобів індивідуального захисту», - сказав прем'єр.

За його словами, кошти з цього фонду також за необхідності використовуватимуться для підтримки органів місцевого самоврядування в період епідемії, а підтримка бізнесу буде передбачена окремим законом.

Крім того, Шмигаль повідомив, що законопроект передбачає збільшення фінансування Пенсійного фонду з держбюджету на 31,6 млрд грн, щоб забезпечити виплату додаткових коштів у розмірі 1 тис. грн пенсіонерам з виплатами менше 5 тис. грн.

Згідно з проектом, оприлюдненим на парламентському сайті, коригування бюджету передбачає скорочення дохідної частини на 123 млрд грн - до 972,6 млрд грн, збільшення видаткової частини на 79,2 млрд грн - до 1,263 трлн грн, збільшення дефіциту на 202,1 млрд грн, або втричі, - до 298,4 млрд грн.

Граничний обсяг державного боргу становитиме 2,384 трлн грн. При цьому на 2020 рік буде призупинено дію статей Бюджетного кодексу України щодо дотримання граничного рівня бюджетного дефіциту, граничного обсягу державних гарантій і граничного обсягу гарантованого державою боргу.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів затвердив і передав на розгляд Верховної Ради проект змін до державного бюджету України на 2020 рік, в основі якого оновлено макроекономічний прогноз з падінням економіки на 3,9%, прискоренням інфляції до 8,7% і середньорічним курсом гривні на рівні 29,5 грн/дол.