Ілюстрація REUTERS

Рада Національного банку України затвердила річну фінансову звітність НБУ та розподіл прибутку за 2019 рік, згідно з якою регулятор перерахує до державного бюджету 42,7 млрд грн.

Читайте такожНовини з Ради підбадьорили валютний ринок: гривня зміцнилася, Нацбанк вперше з початку ажіотажу купивши долари

Як повідомив голова ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook, на формування загальних резервів власного капіталу буде спрямований 581 млн грн.

Відео дня

За його словами, рада рекомендувала правлінню НБУ підвищити ступінь обґрунтованості рішень під час проведення операцій з регулювання ліквідності та враховувати їхній вплив на державні фінанси в Україні, а також поліпшити комунікацію та надання інформації про наявні фіскальних ризиків уряду.

Також Данилишин повідомив, що рада наполягає на законодавчому розширенні своїх повноважень у частині консенсусного (спільного з правлінням) управління капіталом НБУ.

Минулого тижня перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова під час онлайн-брифінгу заявила, що Нацбанк цього року планує перерахувати в казну 42,7 млрд грн прибутку, або на 2 млрд грн більше, ніж було передбачено в бюджеті на 2020 рік.

Довідка УНІАН. Національний банк України у квітні-травні 2019 року перерахував до державного бюджету 64,9 млрд грн з прибутку за 2018 рік.

Державний бюджет України на 2020 рік передбачає перерахування Національним банком в казну не менш 40,7 млрд грн з прибутку за 2019 рік.