Ціни на деякі продукти в Україні вищі / фото ua.depositphotos.com

Де дорожче накрити новорічний стіл: в Україні чи в Польщі, з'ясували журналісти "Сніданку з 1+1". Також вони розповіли, які товари за кордоном коштують дешевше, ніж у нашій країні.

Так, у нашому маркеті кілограм мандаринів та бананів коштують 130 гривень, 300 грамів м'ясної та сирної нарізки в середньому обійшлися у 500 гривень. Кілограм олів'є коштує 220 грн/кг, а оселедець під шубою - 223 грн/кг. 

У Польщі ж за нарізку довелося віддати трішки менше - 450 грн/кг, за фрукти - 120 грн. Дешевшим було й олів'є - а ось "шуба" - навпаки - дорожчою, тут кілограм салату доведеться віддати ледь не вполовину дорожче, ніж у Києві. 

Також для порівняння цін аналітичний центр Gremi Personal обрав бутерброди з ікрою та шпротами, м'ясні страви, овочі та ігристе. "Якщо узагальнити, середня ціна за новорічний стіл у Польщі була майже така ж, як і в Україні", - зазначають журналісти.

Журналісти з'ясували, де дорожче накрити новорічний стіл: в Україні чи у Польщі (відео)

Різниця незначна, однак відрізнялися ціни на окремі продукти святкового меню. Наприклад, шампанське в Україні дешевше. А фрукти, овочі й м'ясо дешевші у Польщі.

Вартість святкового столу 

Як раніше підрахували в Інституті аграрної економіки, новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу української родини - салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо, – обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 2 655 гривень - на 44% дорожче, ніж минулого року.

Зокрема, салат "Олів’є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 281,7 гривні. Це на 42% більше, ніж при святкуванні Нового 2022 року. Разом з тим на 2,5% дорожче від рівня минулого року коштуватиме салат "Оселедець під шубою" (1,5 кг продуктів) – 134,7 гривні.

Згідно з дослідженням, вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 254,9 гривні - на 37,5% дорожче від вартості минулого року. Фрукти обійдуться у 168,9 гривні - зростання вартості на 59,7%.

Вас також можуть зацікавити новини: