Иллюстрация REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон, який скасовує сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) для самозайнятих осіб

Читайте такожРада продовжила податкові пільги для бізнесу на період карантину

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення у другому читанні законопроекту №2166 "Про внесення змін до закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації щодо кола платників) проголосував 321 народний депутат за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Як зазначив член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Євген Петруняк, даний документ удосконалює нинішні норми й не допускає подвійної сплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями, які одночасно значаться як самозайняті особи.

"Даний документ розроблено з метою вдосконалення законодавства щодо нарахування сплати ЄСВ особами, які провадять незалежну професійну діяльність, усунення проявів дискримінації платників та припинення несправедливою сплати самозайнятими особами ЄСВ, у разі якщо ними не отримані доходи від їх діяльності, та штрафних санкцій за несплату", - додав Петруняк.

При цьому самозайняті особи, які не одержують дохід, не зможуть сплачувати ЄСВ, однак за цей період їм не буде нараховуватися трудовий стаж, і пенсійні виплати.

Також, згідно з пояснювальною запискою до документа, пільга за сплатою ЄСВ буде застосовуватися для пенсіонерів, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який скасовує сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) для самозайнятих осіб.