Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який скасовує сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) для самозайнятих осіб

Читайте такожПодатки в 2020 році: скільки доведеться платити ФОПам

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту №2166 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації по колу платників) проголосували 366 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як повідомила голова підкомітету парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Юлія Діденко, доповідаючи щодо законопроекту, документ удосконалює нинішні норми та не допускає подвійної сплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями, які одночасно значаться як самозайняті особи.

"Також пропонується звільнити осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, від сплати ЄСВ за себе, за умови взяття їх на облік як фізосіб-підприємців", - зазначила вона.

Також, згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, пільга по сплаті ЄСВ буде застосовуватися для пенсіонерів, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

При цьому, як зазначив голова комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубинець, у разі прийняття закону самозайняті особи, які не одержують дохід, не зможуть сплачувати ЄСВ, однак за цей період їм не буде нараховуватися трудовий стаж, і пенсійні виплати.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня Кабінет міністрів ухвалив рішення про справляння ЄСВ з підприємств, які використовують працю засуджених.