Мінекономіки хоче змінити Prozorro: деталі

Міністерство розробляє зміни до чинного законодавства.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розробляє зміни до законодавства, спрямовані на підтримку вітчизняного виробника, для чого буде змінена робота системи публічних закупівель Prozorro, повідомляє прес-служба міністерства.

Читайте такожДержструктури витратили на боротьбу з коронавірусом 2,6 мільярда гривень: топ-5 постачальників продукції

«Щороку Україна витрачає сотні мільярдів гривень на державні закупівлі. Принципи та підходи, на яких побудована система Prozorro, абсолютно підтримуються Мінекономіки. Водночас в період світової економічної кризи сфера публічних закупівель може стати драйвером зростання для українського бізнесу, в тому числі, завдяки промисловій локалізації», - сказано в повідомленні.

У Мінекономіки додали, що більшість країн світу сьогодні погоджуються з тим, що одним з дієвих механізмів виходу з кризи є підтримка національного виробника через так звані нецінові критерії в державних закупівлях.

«Це означає, що при співмірних цінах на ту чи іншу продукцію одним із визначальних критеріїв стає локалізація виробництва на території держави. Такі захисні механізми працюють в Європейському союзі та всіх розвинутих країнах світу. Без відродження промислового виробництва подолання кризи буде неможливим. Держава має не на словах, а на ділі підтримати український бізнес, який сплачує податки і створює робочі місця.», - зазначається в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада у вересні минулого року прийняла закон, яким знижується рівень допорогових закупівель в системі Prozorro до 50 тис. грн до 200 тис. грн.

Довідка УНІАН. Система Prozorro була створена у 2015 році, з 1 серпня 2016 року було поширена в Україні на всіх державних замовників при проведенні закупівель товарів вартістю понад 200 тис. грн і послуг - понад 1,5 млн грн. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом.