Держзакупівлі від 50 тисяч гривень будуть проходити в Prozorrо / фото УНІАН

З 19 квітня набирає чинності нова редакція закону «Про державні закупівлі», яка передбачає зниження нижнього порогу для обов'язкового проведення закупівель через Prozorro з 200 тис. до 50 тис. грн. Про це повідомила прес-служба Prozorro.

Читайте такожЧи вдасться вивести "з тіні" держзакупівлі на мільярди гривень: які зміни принесе новий закон про Prozorro

Згідно з попередньою редакцією закону, на допорогові суми замовники могли підписувати контракт з постачальником безпосередньо.

Відео дня

У Prozorro підкреслюють, що зміни законодавства відкриють більш як 250 тис. закупівель для учасників, а також виведуть бізнес на додатковий ринок на 30 млрд грн.

Крім цього, нова редакція закону передбачає посилення відповідальності за грубі порушення тендерного законодавства. Зокрема, якщо замовник необгрунтовано відхилив тендерну пропозицію і це підтвердить Держаудитслужба, його чекає штраф від 25 до 51 тис. грн. Якщо ж державна структура уклала договір без використання передбачених законом тендерних процедур, то штрафуватимуть її директора - на суму від 34 до 85 тис. гривень. За несуттєві процедурні порушення розмір покарання для замовників зменшується - до 1,7 тис. грн з 11,7 тис.

Також учасник, який переміг у тендері, тепер зможе виправити несуттєві помилки в тендерній пропозиції протягом 24 годин з моменту оголошення його переможцем.

Крім цих новацій, нова редакція закону передбачає удосконалення механізму оскарження тендерних процедур в Антимонопольному комітеті України (плата за скаргу повертатиметься бізнесу в повному обсязі, якщо її задовольнить АМКУ); поліпшення захисту замовників від демпінгу (Prozorro підсвічуватиме пропозиції учасників, які будуть на 30-40% нижчі за найближчі пропозиції конкурентів, після чого замовник може вимагати від таких учасників обґрунтування ціни); роботу швидкої альтернативи для невеликих допорогових закупівель - Prozorro Market (для купівлі пального, канцелярії, техніки, медвиробів, продуктів та іншого); поступову зміну колективного ухвалення рішень персональним.

фото facebook/prozorro.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня 2019 року Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроект № 1076 «Про внесення змін до Закону України «Про державні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення державних закупівель».

16 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроект.