Курс долара може відчутно зрости восени - прогноз / фото ua.depositphotos.com

Говорити про стабілізацію ситуації на валютному ринку України поки зарано, однак після початку відновлення економіки сильне зміцнення гривні зашкодить вітчизняним експортерам.

Таку думку висловив сайту "Сьогодні" економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Відео дня

"Це не в інтересах економіки на етапі відновлення. Тому я не думаю, що в Україні можлива якась глибока відновна ревальвація", - зазначає експерт.

За прогнозом Куща, в найближчі півроку до нинішнього курсу може додатися девальвація в 15%, тому восени він може вирости до 40 гривень за долар. Він також сумнівається, що вітчизняна валюта зміцниться вище 30 гривень за долар.

"Мало того, що це неможливо, це ще й не бажано. Тому що відновлення економіки - це підвищений попит на імпорт, насамперед технологічний та інвестиційний. Плюс нам потрібно буде підтримувати своїх експортерів, для чого потрібна невелика плавна девальвація", - зазначає економіст.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/Долар з 24 лютого 2022 року.