Голова Мінфіну США про передачу Києву заморожених активів РФ :є "значні перешкоди" / фото kmu.gov.ua

Міністерка фінансів США Джанет Йеллен, яка відвідала Київ з офіційним візитом, заявила про проблеми з переведенням заморожених російських активів в Україну.

Як пише The Guardian, на телефонному брифінгу з журналістами вона сказала, що Росія має заплатити за заподіяну Україні шкоду, але для повного вилучення 300 мільярдів доларів російського центрального банку і їх передачі Києву "існують серйозні юридичні перешкоди". 

Йеллен також заявила, що Вашингтон вивчить заклики Києва запровадити санкції проти російського атомного енергетичного сектора.

Відео дня

"Ми хочемо позбавити Росію доходів. Нам також необхідно розглянути можливі наслідки санкцій для нас самих і наших партнерів", – сказала вона. 

Замороження активів Центрального банку (ЦБ) РФ

До листопада 2022 року західні країни заморозили російських активів на більш ніж 330 млрд доларів, з яких близько 300 мільярдів доларів – резерви Центробанку Росії на рахунках в іноземних банках. Росію позбавили доступу до них ще навесні 2022 року, незабаром після повномасштабного вторгнення в Україну.

Ще в квітні повідомлялося, що США шукають спосіб передати заморожені активи Центробанку Росії на допомогу у відновленні України і "ретельно зважують" всі "за" і "проти". 

Центральний банк РФ заявляв, що оцінює перспективу повернути ці гроші як низьку, хоча активи досі не були конфісковані і передані Україні. 

Вас також можуть зацікавити новини: