Ілюстрація REUTERS

Національний банк України удосконалив обчислення статистики прямих іноземних інвестицій (ПІІ) відповідно до міжнародних стандартів.

Читайте такожКриза близько: НБУ прогнозує подальше падіння української економіки

Як повідомила прес-служба НБУ, відтепер у платіжному балансі будуть враховуватися реінвестовані доходи підприємств, тобто доходи прямих іноземних інвесторів будуть включати не тільки дивіденди, а й їх частку нерозподіленого прибутку підприємства. Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду і практиці більшості країн світу. Вони дозволять поліпшити порівнянність макропоказників України з іншими країнами.

Відео дня

"Облік реінвестованих доходів не позначиться на загальному сальдо платіжного балансу, адже вони дзеркально відображаються у двох статтях платіжного балансу - "Первинні доходи" поточного рахунку та "Прямі інвестиції" фінансового рахунку. Облік реінвестованих доходів коригує показники дефіциту поточного рахунку України прямих іноземних інвестицій на однакові значення", - йдеться в повідомленні.

У НБУ нагадали, що функції публікації даних за прямим іноземним інвестиціям з 2020 року остаточно передані з Державної служби статистики України в Нацбанк. Перша публікація статистики прямих інвестицій за видами економічної діяльності в розрізі країн і регіонів відбудеться 30 червня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України приєднався до Міжнародної мережі регуляторів кредитних спілок напередодні придбання функцій регулювання ринку небанківських фінансових послуг.