Кирило Шевченко підкреслив, що валютна політика буде зваженою / фото kirillshevchenko.com

Новий глава Національного банку України Кирило Шевченко в ході брифінгу заявив, що неконтрольованої інфляції не буде, а валютна політика буде зваженою, назвавши одним зі своїх пріоритетів збереження макрофінансової стабільності.

Читайте такожГетманцев не бачить нічого страшного в падінні гривні на 10%

"Макростабильность - безумовне досягнення останніх п'яти років. Це фундамент для здорової економіки, яку ми будуємо. Неконтрольованої інфляції не буде. Валютна політика буде зваженою. Водночас валютна політика повинна сприяти зростанню економіки", - сказав Шевченко.

Відео дня

Він відзначив успіх реформи банківського сектора і послідовної монетарної та валютної політики НБУ, яка заклала фундамент для макроекономічної та фінансової стійкості України, без якого країна абсолютно інакше проходила б коронакризу.

"Моє завдання – не втратити ці здобутки, а навпаки примножити... Пріоритетом для мене є Україна та інтереси нашої держави. Викликів дуже багато. У мене є чітке бачення, як буде розвиватися банківський і фінансовий сектор в наступні роки", - підкреслив Шевченко.

Голова НБУ зазначив пріоритети, на яких базується його курс, крім збереження макрофінансової стабільності. Зокрема, це реальне відновлення кредитування в умовах, коли реальний сектор потребує інвестицій, а українці – доступних кредитів на житло і розвиток бізнесу. Шевченко сказав, що спільне завдання регулятора з урядом – підготувати банки до кредитування важливих проектів, які дадуть поштовх економіці, і підкреслив, що вже сьогодні в банках досить ліквідності для запуску масштабного кредитування.

Другим пріоритетом глава Нацбанку назвав зниження портфелів «поганих» кредитів у банках, що не дає їм повною мірою виконувати свою функцію фінансових посередників.

"Оскільки ще недавно я був головою державного банку, що має найменший портфель проблемних кредитів, я точно знаю, як зробити це на ділі, а не на словах", - сказав Шевченко.

Крім того, голова НБУ відзначив необхідність продовження і поглиблення співпраці з міжнародними партнерами.

"Це ще один мій пріоритет. Так само як і незалежність центробанку, конструктивні відносини з міжнародною спільнотою - потрібно підтримувати", - заявив Шевченко

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 20 липня, президент Володимир Зеленський офіційно представив нового голову Національного банку України Кирила Шевченка. Президент вважає, що Шевченко впорається з усіма викликами, які сьогодні стоять перед ним і НБУ.

16 липня Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

1 липня голова НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.