Аналітики прогнозують збільшення курсу долара в Україні / REUTERS

Протягом осені 2020 року аналітики прогнозують поступову девальвацію гривні до долара. Курс очікується в межах від 27 до 30 гривень/долар.

Читайте такожУкраїнці стали переказувати менше грошей на Батьківщину

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Відео дня

Згідно з очікуваннями інвесткомпанії Eavex Capital, прогнозний коридор по курсу американської валюти на осінь становитиме від 27,1 до 28,4 гривні за долар.

"З огляду на позитивний тренд по поточному рахунку платіжного балансу України, а саме рекордний профіцит в 4,3 мільярда доларів за другий квартал, цілком можна очікувати підтримку курсу гривні з боку експортерів", - сказав глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурина.

Прогноз курсу долара на осінь

Однак аналітики групи ICU восени очікують незначну девальвацію й відхід курсу в діапазон 29-30 гривень/долар до кінця року.

За словами глави департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Сергія Ніколайчука, такі очікування пов'язані з прогнозованими закупівлями імпортної продукції з початком нового бізнес сезону і відновленням запасів в умовах нормалізації логістики поставок.

"Зростання доходів населення та обсягів роздрібної торгівлі дає всі підстави очікувати сплеск споживчого імпорту найближчим часом. Також передбачуване зниження цін на залізну руду й слабкий попит на європейському ринку металопродукції з високою ймовірністю негативно відіб'ються на експортних надходженнях", - сказав Ніколайчук.

Як свідчить прогнози фінансових аналітиків, зараз приводів для раптової девальвації восени 2020 року немає. Гривня може різко обвалитися в разі політичної кризи або чергового локдауну через коронавірус.

Що цьому передувало

  • Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує на 2020 рік курс на рівні 30 гривень за долар.