Експерт вважає, що зараз йдеться про контрольовану НБУ девальвацію гривні / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Останнім часом гривня сильно подешевшала щодо долара. Експерт вважає, що нинішнє падіння національної валюти повністю контролюється Національним банком України.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин у коментарі РБК-Україна зазначив, що за понеділок-четвер, 20-23 травня, середній чистий клієнтський попит на міжбанку становив 21,2 мільйона доларів, а тижнем раніше цей показник сягав 24 мільйонів доларів. На його думку, стрибок девальвації спровокований не клієнтськими операціями. Він припустив, що Нацбанк профінансував військові операції своїми інтервенціями.

Фінансові експерти вважають, що зараз ідеться про контрольовану НБУ девальвацію гривні - у тих межах, які визначає Нацбанк.

Відео дня

Шевчишин нагадав, що раніше міністр фінансів Сергія Марченка заявив про дефіцит у держбюджеті для фінансування оборонних потреб на суму близько 5 мільярдів доларів і про відсутність домовленостей із партнерами щодо фінансування на 2025 рік.

Крім того, експерт вважає, що на позицію НБУ щодо курсу гривні могли вплинути рекомендації міжнародних партнерів. Також не варто скидати з рахунків тривале погіршення торговельного балансу країни, зокрема через падіння експорту агропродукції та збільшення імпорту електроенергії.

Курс долара в Україні - думки експертів

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин вважає, що курс понад 40 гривень за долар вигідний державі, адже він дає змогу збільшити надходження до держбюджету від зовнішньоекономічної діяльності.

Зі свого боку президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив, що попит на валюту скоро піде на спад, відповідно подешевшає і долар.

Вас також можуть зацікавити новини: