27 грудня курс гривні до долара знизився на 20 копійок / фото ua.depositphotos.com

Наявний курс долара в Україні у перші місяці 2023 року може зрости на 2-3%, тобто на 1-1,2 гривні за долар. Виходить, що на початку року долар може коштувати від 38,8 до 42,2 грн/дол.

Такий прогноз зробив директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко, зазначивши, що такі коливання можливі, якщо не відбудеться різких змін на фронті, передає "Обозреватель".

Експерт упевнений, що у перші тижні 2023 року крутих різких змін на валютному ринку очікувати не варто.

Відео дня

"Враховуючи непрості реалії, зараз прогнозувати складно. Ніякий прогноз не здатний врахувати непередбачувані економічні та політичні обставини війни, наслідки бойових дій. Тому курсову ситуацію протягом січня-лютого з обережністю можна охарактеризувати як "контрольовану": на ринку допустимі коливання курсу в межах 2-3%", - зазначив Марченко.

На думку банкіра, валютний ринок наступного року в цілому залежатиме насамперед від війни та її наслідків.

Курс долара в 2023 році - прогнози

Як зазначив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський, курс долара в Україні в 2023 році цілком може перевалити за позначку в 50 грн/дол., це лише питання часу. Такий курс вже закладають у свої ціни продавці товарів.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій прогнозує, що готівковий курс долара в Україні може змінитися вже найближчим часом. Йдеться про кінець грудня і перший тиждень січня.