Експерт прогнозує коливання курсу долара / фото ua.depositphotos.com

З 13 по 19 березня можливі динамічні зміни курсових коливань в діапазоні 0,3-0,5 грн, проте вони відбуватимуться в нових "весняних межах": готівковий курс долара складе 38-39 грн/дол., готівковий курс євро - 40-41 грн/євро. Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства банку "COMINBANK" Герман Марченко.

"Зауважу, що головними причинами зміцнення гривні і відповідно змін у валютному "коридорі", насамперед є макрофінансові надходження від країн-партнерів: за даними Кабміну, впродовж двох місяців 2023 року до українського бюджету надійшло понад 6 млрд дол. Ці кошти дають змогу частково покривати наявний дефіцит бюджету, обумовлений війною. Тобто відносна економічна стабільність, яка вкрай важлива в умовах війни, тримається головним чином на всебічній міжнародній фінансовій підтримці", - сказав експерт.

За словами Марченка, крім того, на стабільність курсу валют вплинули помірний рівень інфляції, валютні надходження за експорт збіжжя та металопродукції, незмінна політика Національного банку України щодо рівня облікової ставки та офіційного курсу валют, баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту.

Відео дня

Також факторами впливу на стабільність курсу були пожвавлення бізнес-діяльності українських підприємців та психологічний чинник: завершення надскладної зими.

"За всіма економічними ознаками нові курсові межі протримаються щонайменше до кінця березня. Водночас ми припускаємо, що період зміцнення гривні поволі зупиниться: додаткові чинники, які б стратегічно вплинули на курсоутворення, наразі відсутні. Таким чином, наступного тижня на валютному ринку збережеться стабільна і прогнозована ситуація з курсовими "рамками": 38-39 грн/дол. та 40-41 грн/євро", - резюмував експерт.

Курс валют сьогодні - дані на 10 березня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва зміцнився на 15 копійок – до 38,80 грн/дол., щодо євро курс гривні зміцнився на 20 копійок – до 40,90 грн/євро.

Вас також можуть зацікавити новини: