Яким буде кврс валю у квітні - відповідь експерта / фото REUTERS

Ситуація на валютному ринку у квітні залишатиметься стабільною і прогнозованою під дією різних факторів, і готівковий курс валют навряд чи зазнає якихось суттєвих змін. Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства банку "Cominbank" Герман Марченко.

За його словами, на валютний ринок у квітні впливатиме низка факторів, серед яких найголовніші – це незначний рівень інфляції (за 2 місяці року інфляція в Україні склала 1,5%, що є позитивним для української економіки), отримання міжнародної фінансової допомоги, збереження балансу між попитом і пропозицією на готівковому ринку.

"Окрім спеціальних програм, завдяки яким громадяни можуть купувати валюту за вигідним курсом з подальшим їх розміщенням на депозитах, НБУ уважно стежить за поточною ситуацією та вчасно здійснює валютні інтервенції. Це дає змогу оперативно реагувати на будь-які "хиткі" ситуації", - зазначив експерт.

Відео дня

Також серед факторів впливу на валютний ринок Марченко відзначив збереження незмінної облікової ставки НБУ на рівні 25% та офіційного курсу валют (36,6 грн/дол. та 39 грн/євро), успішні дії ЗСУ в боротьбі з агресором та збільшення видатків на воєнні потреби більш як на 500 млрд грн.

"Нагадаю, що це збільшує видаткову частину держбюджету. У даному контексті варто зауважити, що керівництво НБУ вже запевнило, що таке збільшення витрат компенсуватиметься розвитком ринку внутрішніх запозичень, отриманням коштів від міжнародних фінансових інституцій та макрофінансової допомоги", - сказав експерт.

Таким чином, прогнозує Марченко, за всіма економічними ознаками, у квітні ситуація на валютному ринку залишатиметься досить стабільною і прогнозованою. Він зауважив, що наразі неможливо врахувати всі обставини, які так чи інакше впливатимуть на валютний ринок. Однак за аналогією березня можна зробити певні прогнози.

"Макрофінансова допомога триватиме і надалі: розуміємо, що західні партнери готові підтримувати Україну стільки, скільки потрібно - Україна розраховує на те, що завдяки цій допомозі вдасться покрити частину бюджетного дефіциту (це стосується, як прямих валютних надходжень, так і воєнно-технічної допомоги), баланс між попитом і пропозицією на готівку буде збережено", - сказав експерт.

Крім цього, зауважив він, готівковий курс валют навряд чи зазнає якихось суттєвих змін (курс в обмінних пунктах перебуватиме в межах сформованого наприкінці лютого коридорі: 38-39 грн/дол. та 40-41 грн/євро).

Курс валют сьогодні - дані на 27 березня

Як повідомляв УНІАН, курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва сьогодні зміцнився до 38,55 грн/дол. Євро залишився на рівні поперднього показника - 41,50 грн/євро.

Продати долари в середньому можна за 38,10 грн за дол., а євро - 40,50 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: