Курс валют - прогноз на липень / фото ua.depositphotos.com

У липні ситуація на готівковому валютному ринку вочевидь буде стабільною і прогнозованою, готівковий курс, скоріше за все, коливатиметься в межах 36,7-37,7 грн/дол., 40-41,5 грн/євро. Про це у коментарі УНІАН повідомив начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

"Наступного місяця, за всіма ознаками, ситуація на готівковому валютному ринку буде стабільною і прогнозованою. Водночас на формування курсів впливатиме низка важливих факторів", - зазначив він.

За словами Лєсового, серед цих факторів - політика НБУ з утримання балансу між попитом і пропозицією та позиція регулятора щодо розміру облікової ставки. 

Відео дня

"Ми припускаємо, що в липні НБУ може дещо знизити розмір облікової ставки на 2-5%, що стане вагомим підтвердженням міцності економіки країни та відкриє шлях до поступової лібералізації міжбанківського валютного ринку та з'єднання офіційного та курсу обмінних пунктів. Водночас зниження облікової ставки призведе до зниження відсотків за депозитними сертифікатами НБУ, що стане причиною перегляду ставок за гривневими депозитами", - вважає банкір.

Також серед чинників впливу на валютний курс Лєсовий виокремив подальший розвиток гривневих депозитних програм із терміном розміщення від 9 місяців до 1 року. За його словами, наразі триває "золотий час" для вкладників, адже максимальні відсотки за гривневими вкладами становлять 20-21%, що з урахуванням інфляційного прогнозу (а це 15,3-15,6% за підсумками року), дають змогу отримати "чистий" прибуток від 3% до 6%.

Крім цього, на курс валют впливатиме економічна ситуація в країні та макрофінансова допомога від країн-партнерів. Зокрема, нещодавно МВФ суттєво покращив прогноз України: очікується, що до кінця року зростання ВВП складе до 3%.

"Загалом у липні продовжиться тенденція до поступового об'єднання офіційного, банківського та роздрібного валютних курсів в один. Ми припускаємо, що протягом місяця міжкурсова різниця скоротиться до 1-1,5%. В той же час валютні межі допустимих коливань також зміняться. таким чином, цілком можливо, що готівковий курс коливатиметься в межах 36,7-37,7 грн/дол., 40-41,5 грн/євро", - сказав Лєсовий.

Курс валют сьогодні

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 червня, готівковий курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва знову залишився на рівні попереднього показника – 37,30 грн/дол. Щодо євро курс гривні також не змінився і склав 40,90 грн/євро.

Що буде з курсом валют наступного тижня - прогноз експерта

За прогнозом начальника департаменту казначейства "Глобус Банку" Тараса Лєсового, з 26 червня по 2 липня готівковий валютний ринок перебуватиме у стані "відносного спокою": так, за незначних поточних курсових коливань, які не перевищать 0,5 грн, курсові рамки матимуть такий вигляд: 37-38 грн/дол. та 40-41,5 грн/євро.

Вас також можуть зацікавити новини: