Сама програма складається з 10 ключових напрямків / фото diia.gov.ua

"Цифровий ленд-ліз" - програма післявоєнної діджиталізації України - обійдеться не менше $2 млрд.

Ідеальний бюджет – в 2,5 рази більше, повідомив Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Вартість дев'яти проектів презентованої в Лугано програми Digital for freedom перевищує $ 2 млрд, але це не весь бюджет.

Відео дня

"Поки можна також прогнозувати, що для підтримки ідеального темпу нам потрібно до $5 млрд на три роки", – говорить Федоров.

Проекти показали 40 міжнародним технологічним компаніям. Серед них – Електронний суд зі штучним інтелектом, автоматична Митниця, Цифрова освіта і т.д. за підсумками конференції залучено 400 млн грн – $13 млн за поточним курсом НБУ-від трьох українських телеком-компаній. 

У Мінцифрі називають програму Digital for freedom "цифровим ленд-лізом". За задумом, допомагати грошима або технологіями повинні провідні технологічні гравці світу на кшталт Google, Amazon, Apple, Microsoft, Rakuten та інших.

Сама програма складається з 10 ключових напрямків. При ідеальному сценарії реалізувати головні проекти в Мінцифри планують протягом трьох років. У Лугано проекти розділили на дев'ять лотів і презентували 40 компаніям. "Більшість вже дали згоду на певну форму участі", – стверджує Федоров. Однак конкретних учасників він не розкриває.

В даний час публічно відомо про участь Amazon, яка повинна надати хмарний хостинг для українських держреєстрів більш ніж на $100 млн і розглядає розробку рішень для штучного інтелекту в судах. "Багато домовленостей ми анонсуємо окремо, тому не можу поки про них говорити", – говорить Федоров.

Як відомо, загальна вартість плану оновлення України - $750 млрд.за підсумками конференції в Лугано зібрано $1,9 млрд, з них $250 млн – на проекти цифрової трансформації.

Вас також можуть зацікавити новини: