Ілюстрація REUTERS

Сьогодні відбувся перший аукціон своп процентної ставки, в якому взяли участь чотири банку, повідомила прес-служба Національного банку України (НБУ).

Читайте такожНБУ ввів нові антикризові заходи для підтримки банків в умовах карантину

Наголошується, що загальний обсяг заявок становив 1,38 мільярда гривень. З них були задоволені заявки двох банків на 20 мільйонів гривень. Середньозважена фіксована відсоткова ставка, запропонована цими банками в обмін на плаваючу ставку, яка визначається в залежності від значень індексу UONIA, становила 6,5%.

Відео дня

"На першому аукціоні банки придивляються до нового інструменту і намагалися визначити в ході торгів цінові орієнтири, які б влаштовували і їх, і Національний банк. Тому обсяг укладених угод був досить незначний. Втім, задані цінові параметри будуть виступати певним орієнтиром для банків при наступних аукціонах. Ми очікуємо зростання попиту на цей інструмент, адже він дозволяє банкам знижувати власні процентні ризики при кредитуванні", - наводяться в повідомленні слова заступника голови Нацбанку Олега Чурія.

За його словами, не всі банки встигли укласти генеральні договори з Нацбанком і завершити процедури внутрішнього узгодження для участі в першому аукціоні. Це дає підстави очікувати збільшення кількості учасників наступного аукціону, який має відбутися вже в серпні, зазначив Чурій.

Як повідомляв УНІАН, у травні НБУ затвердив положення про проведення на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки, що відкрило шлях до впровадження нового інструменту, який дозволить оживити в Україні довгострокове банківське кредитування.