Один банк може подати не більше 5 заявок / фото УНІАН

Національний банк України проведе перший аукціон своп процентної ставки серед банків 2 липня.

Заявку на участь в аукціоні можна подати до 12:00 2 липня через функціонал FX Trading торгової системи Refinitiv або функціонал IB Chat системи Bloomberg. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Читайте такожНацбанк і ЄБРР підписали договір про валютний своп на $500 мільйонів для підтримки бізнесу

Відео дня

Результати аукціону стануть відомі того ж дня о 17:00. Мінімальна сума заявки банку - 10 млн грн. Загальний обсяг аукціону - 2 млрд грн. Один банк може подати не більше 5 заявок.

У НБУ пояснили, що своп процентної ставки дозволить банкам зафіксувати ставку за кредитами на тривалий період на одному рівні та «застрахувати» їх від змін вартості ресурсів. Це буде сприяти розгортанню довгострокового кредитування в гривні.

Довідка УНІАН: своп (від англ. Swap - обмін, заміна) є угодою про обмін активів, процентних виплат, процентних ставок або інших характеристик, зазначених в угоді, з метою оптимізації структури капіталу компанії та отримання додаткового доходу. Угода між двома учасниками ринку про обмін у майбутньому платежами відповідно до умов угоди. Фактично своп полягає в зміні грошового потоку з одними характеристиками на грошовий потік з іншими характеристиками.

Як повідомляв УНІАН, у травні НБУ затвердив положення про проведення на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки, що відкрило шлях до впровадження нового інструменту, який дозволить активізувати в Україні довгострокове банківське кредитування.

5 червня 2020 року Національний банк України вжив нових заходів з підтримки банківського сектору в поточних економічних умовах.