Обмінники масово відмовляються приймати деякі доларові купюри / фото REUTERS

В Україні виникли проблеми з обміном доларів. Вже кілька тижнів банки та обмінники відмовляються приймати купюри з плямами чи старіші за 2006-й рік. Прискіпуватись можуть навіть до згинів на купюрах.

Національний банк України вже провів консультації з обмінниками та з банками щодо питання обміну й вже готує зміни до правил, аби розв'язати проблему з відмовою в безкомісійному обміні "старих" і "зношених" доларових купюр. 

У сюжеті "Сніданку з 1+1" журналісти дослідили цю проблему з обміном доларів. Найбільш проблемними купюрами, як розповідає кореспондент, є випущені в 1996-му та в 2006-му роках. 

"Вам можуть не просто відмовити, а запропонувати альтернативу у вигляді пені, своєрідного відсотку за обмін цих грошей - від 10 до 30%", - каже журналіст.

Соцмережі рясніють відео, на яких люди скаржаться на небажання обмінників та банків приймати купюри. Ірина Овсієнко, жителька Києва, розповідає, що у неї теж не захотіли приймати купюру 1996 року, запропонувавши обміняти її лише з комісією: зі 100 доларів жінка втратила 30.

Такий ажіотаж довкола доларів вигідний власникам обмінників, які вирішили додатково підзаробити, вважає економіст Григорій Кукуруза:

"Дійшли цієї картельної змови: давайте сформуємо додаткове джерело прибутку, будемо брати у людей трішки зношені купюри з оцією комісією в 15-20-30%".

Якщо ж ви не згодні з рішенням установи, яка відмовляється приймати вашу валюту, економіст радить залишати скаргу в обміннику чи банку і телефонувати на гарячу лінію Національного банку України.

Проблема з обміном доларів в Україні

У НБУ наголошували, що банкноти всіх номіналів доларів США залишаються законним платіжним засобом, ніхто не має права їх обмежувати.

Раніше економіст Олексій Кущ пояснював, що вилучення зношених банкнот за комісію, за правилами, має відбуватися у рамках такої операції, як банківське інкасо валюти. Простими словами: ви здаєте у банк зношену валюту, банк чи фінкомпанія передає вам гривневий еквівалент, але саму купюру вилучає з обігу і відправляє на обмін за кордон.

Також адвокат Тарас Никифорчук звернув увагу на цю проблему з обміном валют. Він назвав способи боротьби з відмовою банків або обмінників.

Вас також можуть зацікавити новини: