Рада ЄС погодила надання Україні 18 мільярдів євро допомоги

Наступного тижня пропозицію подадуть до Європейського парламенту для подальшого ухвалення.

Рада Європейського Союзу сьогодні досягла згоди щодо пакету фінансової допомоги для України на 2023 рік у розмірі 18 мільярдів євро.

Як повідомила прес-служба Ради ЄС, пропозиція була ухвалена за допомогою письмової процедури, і буде подана до Європейського парламенту для можливого прийняття наступного тижня.

Законодавчий пакет передбачає структурне рішення для фінансової підтримки України в 2023 році. Його метою є надання короткострокової фінансової підтримки нашій державі, фінансування термінових потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки сталого післявоєнного відновлення України на її шляху до євроінтеграції.

"Сума позики Україні в 2023 році становитиме 18 мільярдів євро з 10-річним пільговим періодом. Держави-члени ЄС покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх цільових доходів. Гарантії для цих запозичень нададуть або бюджет ЄС, або країни-члени", - повідомили в Раді ЄС.

Міністр фінансів Чехії Збинєк Станюра наголосив, що Україна може розраховувати на Євросоюз.

"Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, у тому числі фінансово, стільки, скільки буде потрібно. Законодавчий пакет, яке ми сьогодні прийняли, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом 2023 року", - сказав Станюра.

Тим часом, польське видання Rzeczpospolita повідомило, що ЄС готує екстрений сценарій у випадку з 18 млрд євро для України, який не потребуватиме згоди Угорщини.

"Сьогодні країни ЄС прийняли такі правила, що одностайності не потрібні. Це відчиняє двері для гарантій, що надаються державами-членами", - йдеться в повідомленні.

Фінансова допомога Україні від ЄС

Як повідомляв УНІАН, 6 листопада президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським заявила, що в Європейському Союзі мають намір запропонувати Україні допомогу у розмірі до 18 млрд євро.

24 листопада Європейський парламент погодив виділення Україні 18 мільярдів євро для того, щоб пережити війну і відновитися після неї.

Однак 6 грудня стало відомо, що Угорщина блокує виділення Європейським Союзом пакету макрофінансової допомоги для України.

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан переконує, що його країна не вдається до шантажу у питанні виділення допомоги ЄС для України. за його словами, Угорщина нібито не ветував надання допомоги ЄС, і навіть готова сама її надавати – на двосторонній основі.

Вас также могут заинтересовать новости: