Ситуація загострюється: Росія заявила про готовність "почати конфіскацію" активів інших країн

Агресор має намір запустити конфіскацію іноземних активів для юридичних осіб. Можливістю конфіскації власності фізичних осіб стане рішення суду.

На тлі повномасштабного вторгнення в Україну Росія заявила про готовність зробити "відповідні кроки" у разі вилучення держвласності агресора за кордоном і передачі російських активів на користь України.

Як заявив глава комітету з конституційного законодавства і держбудівництва Ради Федерації РФ Андрій Клішас, країна-агресор має намір запустити конфіскацію іноземних активів для юридичних осіб, повідомляє російське РБК

Клішас також зазначив, що можливістю конфіскації власності фізичних осіб стане рішення суду, оскільки в Кримінальному кодексі агресора є статті, що передбачають часткову конфіскацію власності.

Війна в Україні та російські активи:

Станом на 16 грудня 2022 року Угорщина заморозила 870 мільйонів євро російських активів.

Станом на 3 січня 2023 року країни ЄС і G7 заморозили понад 300 млрд доларів російських активів. Швейцарія заблокувала близько 7,5 млрд франків, що належать росіянам, а також 15 об'єктів нерухомості. Однак Швейцарія не готова конфіскувати заморожені російські активи, на чому наполягають інші країни.

В ЄС висунули ідею конфіскувати ці активи для відновлення зруйнованої інфраструктури України. Європейська комісія висунула ідею щодо переведення заморожених активів у фонд, де ними можна було б активно керувати для отримання прибутку для фінансування відновлення України. 

При цьому Брюссель припустив, що активи не будуть конфісковані безповоротно – їх повернуть РФ, якщо буде підписано мирну угоду.

Деякі держави-члени скептично ставляться до цієї ідеї, оскільки є сумніви, що провести конфіскацію можна законно. Деякі чиновники стверджують, що це може створити ризикований прецедент, роздути ризики для фінансової стабільності. Ще одна перешкода - така конфіскація може потребувати нового законодавства.

4 січня 2023 року німецька влада заявила про те, що готова конфіскувати російські активи для допомоги Україні

Вас також можуть зацікавити новини: