Ілюстрація REUTERS

Національний банк України ввів нові заходи з підтримки банківського сектору в поточних економічних умовах, повідомляється на сайті НБУ.

Читайте такожУкраїнські банки отримали 25 мільярдів гривень прибутку

Згідно з повідомленням, черговим кроком стало прийняття рішення про незастосування до червня 2021 року до банків і банківських груп заходів впливу за порушення встановлених вимог щодо достатності капіталу, ліквідності, кредитного ризику, обмеження операцій між банком та пов'язаними з інвестором за субординованим боргом особами. Зазначається, що таке рішення буде діяти тільки в разі, якщо порушення виникли через негативний вплив карантину та обмежувальні заходи на показники діяльності банку або банківської групи. Рішення не поширюється на банки, які, попри рекомендації Нацбанку, здійснили розподіл прибутку за 2019 рік, виплативши дивіденди.

Відео дня

«На сьогодні зберігається деяка невизначеність щодо тривалості обмежувальних заходів і термінів, необхідних бізнесу для відновлення своєї діяльності та належного обслуговування кредитів. З огляду на це, прийняття постанови сприятиме активній роботі банків з позичальниками з пошуку прийнятних шляхів врегулювання заборгованості», - цитує прес-служба першого заступника голови НБУ Катерину Рожкову.

Також у повідомленні наголошується, що Нацбанк буде здійснювати постійний нагляд за усуненням банками та банківськими групами порушень. З цією метою банки та відповідальні особи банківських груп протягом 30 календарних днів з дня порушення мають подати Національному банку прийнятний план заходів щодо їх усунення або програму капіталізації та щомісяця подавати звіти про її виконання. Водночас в процесі усунення порушень банк зобов'язаний дотримуватися встановлених обмежень в діяльності, зокрема, щодо операцій з пов'язаними особами, розподілу капіталу, виплати додаткових винагород топ-менеджменту тощо.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України затвердив Положення про проведення на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки, що відкриє шлях до впровадження нового інструменту, який дозволить пожвавити довгострокове банківське кредитування.