Готівковий курс долара стабілізується: у НБУ розповіли про ситуацію на валютному ринку

НБУ заморозив курс долара та євро до кінця війни.

Українці з дня початку повномасштабного вторгнення Росії продали набагато більше валюти, ніж купили. Різниця - понад $350 мільйонів.

Про це пише GMS Info з посиланням на інформацію Нацбанку.

Готівковий курс, який на початку війни складав 40 гривень за долар і більше, нині опустився до близько 30 гривень. Таким чином, він максимально наблизився до зафіксованого НБУ офіційного курсу, який складає 29,25 гривні за долар.

Що стосується європейської валюти, то за неї в обмінниках просять 34 гривні/євро. При цьому офіційний курс НБУ складає 31,77 гривні за євро.

У НБУ зазначають, що "адекватна" на час війни ситуація з курсом валют стала можливою завдяки зваженим рішенням регулятора. Там стверджують, що вони не лише зберегли рівновагу банківської системи, а ще й посприяли укріпленню гривні.

Як відомо, українці продають долари та євро, які тривали на "чорний" день. Тим самим вони наситили внутрішній ринок іноземною валютою і знизили її фактичну вартість.

"З огляду на позитивну курсову тенденцію в Національному банку вже навіть почали задумуватися про часткове послаблення валютних обмежень. Ці послаблення будуть здійснюватися у дуже повільному темпі, щоб не порушити стабільності банківської системи. Проте цілком можливо що українці вже незабаром зможуть офіційно купувати в банку долари та євро, нехай і в обмеженій кількості, однак за цілком доступним курсом", - пише видання.

Як повідомляв УНІАН, в Україні до кінця повномасштабної війни РФ заморозили курс долара на рівні 29,25 грн. Принаймні до закінчення воєнного стану будуть саме такі валютні показники.