Охочих оформити таку іпотеку виявилося дуже багато / фото ua.depositphotos.com

В Україні зависла державна програма пільгової іпотеки "єОселя". За перші місяці кредити на житло під 3% встигли отримати близько тисячі військових, вчителів і медиків.

Але ще більша кількість людей не змогли оформити іпотеки, бо в держави закінчились гроші на фінансування програми, йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1" в ефірі "1+1 Україна".

З 1 жовтня 2022 року українці через "Дію" подали 46 тисяч заявок на пільгову іпотеку, видано кредитів майже на 1 тисячу квартир. За умовами, житло має бути в багатоповерхівці й не старшим за 10 років, крім прифронтової зони. Позичальник отримує кредит під 3%, різницю ставки банку покриває держава.

Українці так активно ринули в "єОселю", що гроші у держави закінчилися, пояснюють у компанії, яка курує пільгову іпотеку.

Програма "єОселя" продовжує працювати, пояснюють у компанії "Укрфінжитло", через яку держава фінансує дешеву іпотеку. Наразі компанія працює над тим, щоб залучити додатковий фінансовий ресурс, але термінів не називає, ймовірно, це станеться цієї весни.

Цього року держава планує профінансувати 8-9 тисяч пільгових кредитів, а це в 10 разів більше, ніж на першому етапі. А ще невдовзі можуть розширити категорії професій на іпотеку під низький відсоток. Зараз такі кредити лише для військових, поліцейських, рятувальників, вчителів і медиків.

Програма "єОселя" в Україні

У жовтні 2022 року в Україні запустили нову державну програму з доступного кредитування "єОселя". Вона дасть українцям можливість придбати житло з мінімальним початковим внеском у 20% і кредитуванням до 20 років "на вигідних умовах".

Тоді ж до програми долучилися п'ять українських банків: "Ощадбанк", "ПриватБанк", "Укргазбанк", "Скай банк", "Глобус Банк".

Вас також можуть зацікавити новини: