Українці зможуть перепланувати приміщення без дозволу / Build Portal

Уряд вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, й після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю до експлуатації, й тепер перепланування всіх житлових і нежитлових будівель та приміщень у них (класів СС1, СС2, СС3) можна здійснювати без дозволу Держархбудінспекції (ДАБІ).

Читайте такожЕксперт спрогнозував ціни на нерухомість в Україні цього року

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, зміни до переліку були затверджені постановою Кабміну №236 від 20 березня 2019 року й набули чинності 23 березня цього року.

Відео дня

За його словами, це рішення сприятиме покращенню інвестиційного клімату та дерегуляції галузі, що, в свою чергу, може позитивно позначитись на позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво».

«У 2017 році Мінрегіон розробив перелік нескладних робіт у будівництві, які можна виконувати без дозволу й після яких об'єкт не підлягає прийняттю до експлуатації. Тоді це значно спростило облаштування засобів доступності, зокрема, пандусів, заміну блоків вікон, дверей тощо», - написав Парцхаладзе.

«Минулого року ми ініціювали розширення цього переліку для спрощення ведення діяльності в будівництві, а також покращення інвестклімату та дерегуляції галузі. Зокрема, були включені роботи з перепланування житлових і нежитлових будівель та приміщень у них (без втручання в несучі конструкції), які відносяться до об'єктів СС2 і СС3. Раніше це було можливо лише для об'єктів СС1», - зазначив він, додавши, що тепер за спрощеною процедурою це можна робити на всіх житлових і нежитлових об'єктах.

Парцхаладзе вважає, що завдяки цим та іншим дерегуляційним змінам у будівельній галузі Україна зможе піднятися в рейтингу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво».

Довідка УНІАН. Doing Business характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс із 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.

Зараз Україна - одна з лідерів за темпами зростання в Doing Business серед 190 країн. У загальному рейтингу наша країна займає 71 місце. А за показником «Отримання дозволів на будівництво» за два роки Україна покращила позицію зі 140 до 30-го місця.