Донбасу відновлять водопостачання вже в травні / фото УНІАН

Водопостачання по всій території Донецької області буде відновлено з 1 травня завдяки підключенню до електромереж підприємства "Вода Донбасу", яке забезпечує водою цей регіон.

Читайте такожП'яти мільйонам українців загрожує відключення води

Про це повідомив в ході Години запитань до уряду в Раді віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко.

Відео дня

"Ми прийняли рішення про надання ліцензії КП "Вода Донбасу", яке, на жаль, не виконало фінансових зобов'язань за поставлену електроенергію. Але з 1 травня Донецька обласна військово-цивільна адміністрація надасть їм передоплату і буде відновлено водопостачання на всій території", - сказав Зубко.

Він також повідомив про проведення перевірки на рівні області фінансово-господарської діяльності КП "Вода Донбасу".

"Ми зараз проводимо перевірку на рівні області фінансово-господарської діяльності КП "Вода Донбасу", щоб з'ясувати, чому підприємство, збираючи кошти, практично ні копійки не заплатила за електроенергію і з іншого боку - подивитися на відповідальність керівників, які на сьогодні не виконують свої обов'язки", - підкреслив віце-прем'єр.

Присутній в парламенті міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив, що підприємство "Вода Донбасу" в січні-березні цього року використовувало електроенергію на 285 мільйонів гривень, при цьому нічого не перерахувало постачальнику за надані послуги.

"Вода Донбасу" в січні-березні використовувала електроенергію на 285 мільйонів гривень, збирає підприємство 80 мільйонів гривень щомісяця. За три місяці за електроенергію сплачено нуль гривень нуль копійок. В таких умовах ринок працювати не може", - заявив Насалик.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня на вимогу постачальника "останньої надії" держпідприємства "Укрінтеренерго" оператор системи розподілу виконав часткове відключення електропостачання комунального підприємства "Вода Донбасу", яке забезпечує водою Донецьку область.

Для відновлення постачання електроенергії та підключення до електромереж підприємство "Вода Донбасу" зобов'язана укласти договір з новим постачальником електроенергії, а також врегулювати питання погашення заборгованості.

31 березня 2019 року держпідприємство "Укрінтеренерго" завершило постачання електричної енергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електричної енергії постачальником "останньої надії" з 1 січня 2019 року.

Згідно з даними на сайті "Укрінтеренерго", таких споживачів в Україні понад 1300. Багато з них мають проблеми з платіжною дисципліною, за перші два місяці 2019 року загальний рівень розрахунків споживачів за електроенергію не перевищує 40%. Серед найбільших боржників – теплокомуненерго, держшахти, промислові та держпідприємства, а також водоканали, найпроблемніші з яких ДП "Вода Донбасу" та КП "Лисичанськводоканал", що постачають водою Донецьку та Луганську області.