Ілюстрація REUTERS

На вимогу постачальника "останньої надії" держпідприємства "Укрінтеренерго" оператор системи розподілу виконав часткове відключення електропостачання комунального підприємства "Вода Донбасу", яке забезпечує водою Донецьку область. Про це повідомила прес-служба "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля".

Читайте такожУ Кабміні знайшли вихід, як не допустити відключення води 5 мільйонам українців

«Електропостачання було обмежено через те, що у підприємства «Вода Донбасу» завершився 90-денний договір з «Укрінтеренерго», а договір з новим постачальником не було укладено. Відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії оператор системи розподілу (ОСР) зобов'язаний виконати вимогу постачальника «останньої надії» «Укрінтеренерго» і припинити електропостачання споживачів, які не мають договору на поставку електроенергії», - сказано в повідомленні .

Відео дня

Відзначається, що вже відключені від електроенергії: насосна "Білокузьминівка", Костянтинівський район, сел. Білокузьминівка; підстанція 110 кВ "Клебан-Бик", Костянтинівський район, сел. Клебан Бик; насосна 1-го підйому, м. Маріуполь.

Повідомляється, що для відновлення постачання електроенергії та підключення до електромереж підприємство «Вода Донбасу» зобов'язане укласти договір із новим постачальником електроенергії, про що необхідно повідомити оператору системи розподілу, а також врегулювати питання погашення заборгованості.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня 2019 року держпідприємство «Укрінтеренерго» завершило постачання електричної енергії споживачам, які приєдналися до договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» з 1 січня 2019 року.

Згідно з даними на сайті «Укрінтеренерго», таких споживачів в Україні більш як 1300. Багато з них мають проблеми з платіжною дисципліною, за перші два місяці 2019 року загальний рівень розрахунків споживачів за електроенергію не перевищує 40%. Серед найбільших боржників - теплокомуненерго, держшахти, промислові та держпідприємства, а також водоканали, найбільш проблемні з яких ДП «Вода Донбасу» і КП "Лисичаньскводоканал", які забезпечують водою Донецьку та Луганську області.

В середині квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». Згідно із законом, угода з постачальником «останньої надії» гарантує поставки, якщо споживач не уклав договір із постачальником універсальних послуг. Угода з постачальником «останньої надії» гарантує споживачеві постачання електроенергії протягом 90 днів. Постачальником «останньої надії» уряд визначив компанію «Укрінтеренерго».