Ілюстрація REUTERS

В Україні з 1 жовтня буде посилена обов'язкова вимога дотримання пожежної безпеки будівель готелів і впроваджені нові сучасні системи пожежогасіння.

Читайте такожГотель "Токіо Стар" в Одесі, де у пожежі загинуло 9 людей, за документами значився як "склад"

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідна норма міститься у змінах державної будівельної норми, яка вже опублікована і набуде чинності з 1 жовтня.

Відео дня

"Безпека людей - це пріоритет №1. Особливо в разі виникнення пожеж та інших надзвичайних ситуацій. Тому в нових нормах проектування готелів ми передбачили низку сучасних рішень для обов'язкового посилення пожежної безпеки в них. Зокрема, вводимо можливість використання ефективних систем пожежогасіння водою, а також сучасних систем раннього виявлення загроз і надзвичайних ситуацій. Норми почнуть діяти вже з жовтня", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що згідно з опублікованими змінами, готелі потрібно облаштовувати системами протипожежного захисту відповідно до ДБН "Системи протипожежного захисту".

Крім цього, під'їзд пожежних автомашин до будівель готелів слід передбачати згідно з ДБН "Планування і забудова територій".

«Такий під'їзд також повинен бути забезпечений і до основних евакуаційних виходів і входів, що ведуть до пожежних ліфтів. У нових змінах до ДБН зберігаються вимоги щодо ступеня вогнестійкості будівель готелів і допустимої при цьому поверховості та площі протипожежних відсіків», - написав він.

Крім цього, допускається розміщувати готелі на 1-3 поверхах громадських будинків іншого призначення і житлових будинках I-III ступенів вогнестійкості за умови їх відокремлення у протипожежний відсік і передбачення окремих шляхів евакуації.

фото facebook/lev.partskhaladze

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 17 серпня в одеському готелі «Токіо Стар» сталася пожежа: 9 осіб загинули, 9 – госпіталізовані.

Ппремьер-міністр України Володимир Гройсман доручив негайно розпочати перевірки готелів і санаторіїв через пожежу в Одесі.