Ілюстрація REUTERS

В електронному реєстрі послуг у сфері будівництва виявили скрипт, який дозволяє тимчасово не відображати документи в публічній частині реєстру.

Читайте такожСтворення Київської агломерації: оприлюднено проект нового Генплану столиці

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

"Винахідливість корупціонерів обмежена. Їх би кмітливість та на користь громадянам. Минулої п'ятниці ми запустили перші 9 електронних послуг у сфері будівництва без чиновника. Тільки за вихідні розпочато 19 будівництв і 6 об'єктів введено в експлуатацію онлайн. Уважно стежачи за першими послугами, ми виявили дивний факт - документи після автоматизованої перевірки реєструються в реєстрі автоматично, проте вони не відображаються в публічній частині реєстру», - написав він.

За словами Федорова, публічно перевірити, що декларація зареєстрована, неможливо.

«Наші фахівці швидко перевірили цю ситуацію і знайшли в реєстрі будівництва дуже дивний скрипт з не менш дивною назвою "не світить", який приховував документи на термін до 10 днів залежно від різних параметрів, які вносилися явно не адміністратором системи. Такий собі «привіт-закладка» від попередників», - повідомив він.

Віце-прем'єр зазначив, що це повністю пояснює схему, коли раніше після подачі людьми документів з ними зв'язувалися сторонні особи і пропонували прискорити реєстрацію документів.

«Скрипт знищено! Запуск нового кабінету знищив всі подібні маніпуляції, і ми такого більше не допустимо», - запевнив він.

Федоров додав, що цього тижня буде оприлюднено реєстр будівництва у формі відкритих даних, щоб раз і назавжди зняти всі можливі маніпуляції і приховування даних.

«Це дозволить ЗМІ, бізнесу та громадськості легко перевіряти легітимність будь-якого будівництва, аналізувати забудовника, чи багато у нього довгобудів і порушень у минулому - зробити цей ринок абсолютно прозорим", - підкреслив віце-прем’єр.

Як повідомляв УНІАН, 13 грудня Кабінет міністрів України презентував послугу «електронний кабінет забудовника», яка на першому етапі запуску буде доступна для будівельних об'єктів з класом наслідків СС1 (незначний).