Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України презентував послугу електронний кабінет забудовника (e-dabi.gov.ua), який на першому етапі запуску буде доступний для будівельних об'єктів класу наслідків СС1 (незначний).

Читайте такожУ "Київміськбуді" запевнили, що добудують житло "Укрбуду"

Як зазначив на презентації прем'єр-міністр Олексій Гончарук, запуск такої послуги буде значним ударом по корупції.

"Корупції стане значно менше, а з часом вона повинна зникнути в сфері будівництва як явище", - заявив він.

Голова уряду також зазначив, що близько 80% споруджуваних об'єктів мають саме такий клас наслідків. Тому на першому етапі запуску очікується позитивний ефект для максимальної кількості забудовників.

"Це найменш ризиковані об'єкти, але значна їх частина. Тобто, велика частина людей це відчує", - сказав він.

Запуск кабінету для інших класів наслідків прем'єр очікує протягом двох місяців.

Міністр розвитку громад і територій Альона Бабак додала, що послуга стане доступною з 24 грудня. За її словами, запуск такої послуги значно спростить життя забудовників.

«Це надзвичайно радісна подія, тому що ми можемо сказати людям, які сьогодні хочуть будувати будівлі, теплиці, гаражі, навіть внутрішні невеликі дороги, кафе, ресторанчики, в яких одночасно може перебувати до ста осіб, що їм не потрібно проходити кола пекла в Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ - УНІАН) щодо отримання документації, яка необхідна для того, щоб вони починали будівельні роботи і вводили ці об'єкти в експлуатацію», - зазначила вона.

Бабак повідомила, що 12 грудня в Міністерстві юстиції було зареєстровано наказ Мінрегіону №285 «Про затвердження порядку функціонування електронного кабінету в сфері містобудівної діяльності», який регулює роботу послуги. З наказу випливає, що з 23 послуг, які надає ДАБІ, 9 найпопулярніших адмінпослуг тепер отримуватимуть в електронному форматі.

Як додав присутній на презентації віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, електронний кабінет забудовника передбачає, що послуга надаватиметься автоматично, без чиновників, оскільки система сама звірятиме дані з реєстрами.

«Поки ми працювали над цим проектом, нам розповідали, як це відбувається в регіонах. Ти приносиш документи, тобі відмовляють, потім тобі кажуть, скільки грошей потрібно заплатити. Сьогодні людина взагалі не бере в цьому участі», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, ще в листопаді 2018 року в Мінрегіоні повідомили про ідею створити електронний кабінет забудовника з підключенням всіх необхідних реєстрів, що дасть змогу мінімізувати участь чиновника в дозвільних процедурах. Наступним нововведенням мало стати підключення органів місцевого самоврядування до системи «Прозора ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція)" і залучення громадських інспекторів на місцях до роботи в системі ДАБІ.

Державна архітектурно-будівельна інспекція з 1 листопада 2018 року реєструє всі дозвільні документи у відкритій системі під назвою «Прозора ДАБІ»).