Піти в ресторан з новими цінами зможуть не всі / фото ua.depositphotos.com

Меню в українських ресторанах найближчими місяцями подорожчає - у деяких закладах на 50%.

Такий прогноз озвучила співзасновник Національної ресторанної асоціації України, директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова, пише UBR.

За її словами, недорогі ресторани будуть підвищувати ціни щомісяця на 10-20%. Таким чином, до весни меню там виросте 50%, ті ж, хто залишить колишні ціни - закриються. 

Читайте такожЯк ресторанам вижити у коронакризу: в Україні відбувся перший форум шеф-кухарівПричинами стрибка цін експерт назвала зростання зарплат обслуговуючого персоналу і подорожчання комуналки. 

"Платити оренду, податки, акцизи, еквайринг зможуть тільки дорогі ресторани. А недорогі - куди подітися - будуть підвищувати ціни. Тому що просто нічим буде оплачувати витрати, які все зростають і зростають", - говорить Насонова.

Вона прогнозує, що на ресторанний ринок може чекати повернення до рівня 2000-х років: закладів мало, але вони забиті під зав'язку. Більш того, для походу туди потрібно "збирати цілий місяць".

"Стане менше всіх ресторанів, але особливо недорогих. Будуть забиті заклади, що залишаться. Ті, хто переживе зиму", - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, експерти прогнозують, що в Україні з початку 2022 року внаслідок підвищення акцизної ставки зростуть ціни на алкоголь. Зокрема, пляшка пива з 8% вмісту алкоголю подорожчає більш ніж на 2 гривні.