Ілюстрація REUTERS

Служба безпеки підозрює колишнього директора підприємства концерну «Укроборонпром» в тому, що він завдав державі збитків на суму майже 5 млн грн при виконанні державного оборонного замовлення.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Читайте такожНа реконструкції "Борисполя" розікрали десятки мільйонів гривень – СБУ

Відео дня

На що повинні були піти гроші

У СБУ розповіли, що одне з підприємств, яке входить до складу «Укроборонпрому», отримало фінансування від Міністерства оборони України на закупівлю у західних партнерів партії стрілецької зброї. Отримані кошти керівник держпідприємства протиправно використав не за призначенням, заявили в спецслужбі.

Зірваний контракт та позов європейських партнерів

За версією слідства, у 2017 році за час проведення незаконної операції з державними грошима збільшилися ціни на законтрактовану Міноборони продукцію.

«В результаті дій чиновника оплата контракту не була здійснена вчасно, тому була зірвана реалізація міжнародно-економічного контракту, що призвело до невиконання державного замовлення на закупівлю озброєння для потреб військових. Протиправні дії посадовця призвели до позову європейських партнерів про накладення штрафних санкцій на держпідприємство за невиконання умов і строків контракту», — йдеться в повідомленні.

Ціна питання

Інститут судово-технічних експертиз СБУ офіційно підтвердив, що дії зазначеної посадової особи призвели до збитків зазначеному підприємству на суму 5 млн грн.

Співробітники СБУ провели обшуки за місцем проживання і роботи колишнього керівника держпідприємства. Йому повідомили про підозру у ч. 2 ст. 367 (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Хронологія подій

У лютому 2020 року на підприємстві "Укроборонсервіс", що входить в Державний концерн "Укроборонпром", пройшли обшукив рамках розслідування стосовно колишніх керівників одного з експортерів.

Слідчі дії проводилися за результатами даних службових розслідувань, які були проведені новим керівництвом концерну в кінці 2019 року. Повідомляється, що службове розслідування виявило істотні зловживання колишнім керівництвом підприємства протягом 2017-2019 років.

Результати службового розслідування були передані в правоохоронні органи та стали підставою для порушення кримінального провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367 (службова недбалість), ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.