У 2020 році Міжнародний туризм і тісно пов'язані з ним галузі вже зазнали збитків у розмірі 2,4 трлн доларів / Ілюстрація REUTERS

Через катастрофічний вплив пандемії коронавірусу на міжнародний туризм світова економіка може втратити більше 4 трлн доларів.

Про це свідчить звіт Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), повідомляє Центр новин ООН.

Читайте такожПодорожі до Євросоюзу: у МЗС обнадіяли щеплених CoronaVac українців

Відео дня

Як вважають автори доповіді, представленої спільно зі Всесвітньою туристською організацією ООН (ЮНВТО), в 2020 році Міжнародний туризм і тісно пов'язані з ним галузі вже зазнали збитків у розмірі 2,4 трлн доларів. Порівнянні з цим значенням втрати можуть бути зафіксовані і в цьому році.

Так, в період з січня по грудень 2020 року число іноземних туристів у світі скоротилося приблизно на один мільярд осіб, або на 73%. У першому кварталі 2021 року отримані дані вказують на зниження цього показника на 88%.

На думку авторів звіту, відновлення туристичного сектора багато в чому буде залежати від ступеня доступності вакцин проти COVID-19.

У доповіді вказується, що вакцинація від COVID-19 проходить вкрай нерівномірно: в одних регіонах щеплено менше 1% населення, в інших – більше 60%. В результаті такого стану речей збитки від туризму скорочуються в більшості розвинених держав і в той же самий час збільшуються в країнах, що розвиваються.

Очікується, що туристичний сектор економіки буде відновлюватися найшвидше в таких країнах, як Франція, Німеччина, Швейцарія, Великобританія і США. Проте, навіть у розвинених державах повного відродження іноземного туризму, на думку експертів, не слід очікувати раніше 2023 року.

Країни, що розвиваються несуть через пандемію найбільші втрати: в 2020 році вони зазнали найрізкіше в світі скорочення числа туристів – на 60-80%. Найбільш постраждалими регіонами виявилися Північно-східна і Південно-Східна Азія, Океанія, Північна Африка і Південна Азія.

За прогнозами, у другій половині нинішнього року відбудеться деяке пожвавлення міжнародного туризму, але звіт ЮНКТАД як і раніше вказує на ймовірний збиток галузі в розмірі від 1,7 до 2,4 трлн доларів в порівнянні з рівнем 2019 року.

Згідно з доповіддю, скорочення туризму тягне за собою зростання безробіття в середньому на 5,5%. У країнах з сильною прив'язкою економіки до туристичного бізнесу цей показник може становити до 15%.

Туризм в Україні в період пандемії коронавірусу

За даними Національного банку, в 2020 році найбільше скорочення доходів відбулося в туристичній, готельній галузі, а також в галузі пасажирських перевезень. Регулятор прогнозує, що ці галузі не зможуть повністю відновити операційну діяльність до повного зняття карантину.

Як зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, згідно з прогнозами туристичної галузі, викликана поширенням covid-19 криза триватиме до кінця 2023 року.