Відключення світла заважають працювати: експерт пояснив, чи має зберігатися зарплата

Якщо роботодавець не хоче оплачувати простій, він має забезпечити співробітника засобами для віддаленої роботи без електроенергії.

Через відключення світла багато українців, які працюють віддалено, не можуть виконувати свою роботу в повному обсязі. 

За законом нести всі пов'язані з цим збитки повинен роботодавець, пояснив заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін в коментарі OBOZREVATEL.

Експерт наголошує, що зникнення електроенергії – це вимушений простій, який відбувається не з вини працівника. Така ж ситуація у разі, якщо працівник під час повітряної тривоги йде у бомбосховище. В обох ситуаціях виплата зарплати зберігається.

"Вини працівника тут немає. Фактично це простій, який стався не з вини працівника. І підлягає оплаті відповідно до закону", – пояснює Шубін.

Якщо ж роботодавець не хоче оплачувати простій, він має забезпечити співробітника засобами для віддаленої роботи без електроенергії (генераторами, акумуляторами, ноутбуками з батареями, які довго тримають заряд, тощо).

"Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець", – каже Шубін.

Водночас варто врахувати, що не у всіх роботодавців наразі є ресурс для забезпечення всіх своїх співробітників в умовах відсутності світла. 

Відключення світла в Україні – останні новини

Як писав УНІАН, до початку листопада Росія серйозно пошкодила близько 40% всієї енергетичної інфраструктури України, зокрема ТЕС, ТЕЦ і ГЕС.

У зв’язку з цим в Україні впроваджені планові відключення електроенергії. 

Зокрема, 8 листопада вони діють в Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Через російські атаки по енергетичній інфраструктурі в Києві та області виник дефіцит потужності в розмірі 30% споживання. У зв’язку з цим в регіоні ввели також тривалі екстрені відключення світла.

В "Укренерго" повідомили, що відчутні полегшення з електропостачанням у Київській області та у північному регіоні можливі вже за тиждень, але в разі відсутності нових ворожих обстрілів енергосистеми.

Вас також можуть зацікавити новини: