Захід має посилити санкції проти російської продукції і дозволити Україні замістити її своєю - нардеп

Український уряд має добиватися посилення санкцій та повної заборони російських товарів на західних ринках, зокрема металопродукції та дерева, адже ми здатні їх повністю замістити.

Про це заявив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, пише МінПром.

Він висловив впевненість, що Україна здатна в короткостроковій перспективі без якихось значних інвестицій замістити на західних ринках російських та білоруських товарів на суму в 10 млрд дол. 

"Ми маємо проаналізувати, які товари з Білорусі та РФ на західних ринках досі не обкладені санкціями, і які виробляються в Україні. Добиватись введення санкцій має стати пріоритетом уряду в першу чергу там, де є перетин по цим позиціям. У нас є товари металургії, деревообробки, хімічної та харчової промисловості, які росіяни постачали на західні ринки, і по цим товарам ми маємо пропонувати нашим західним партнерам запроваджувати санкції. І наш аргумент до них дуже простий – ми просимо вас запровадити санкції проти цих товарів, але ми готові замістити їх відповідними українськими, які нічім не гірше, а частіше ще й кращі, ніж російські і конкурентні по ціні і тому європейські споживачі не помітять якогось дискомфорту", - підкреслив Кисилевський.

Також нардеп висловив переконання, що уряду було б доцільно розглянути питання на запровадження ембарго на торгівлю з Білоруссю, а також активізувати роботу щодо надання українським товарам безмитного доступу на західні ринки не тільки на час воєнного стану. 

"Буквально днями Європарламент затвердив продовження ще на рік безмитного доступу українських товарів до ЄС. Ми за це європейським партнерам нашим надзвичайно вдячні і Мінекономіки молодці, що змогли цього домогтись, але хотілося б мати такий режим аж до нашого повноцінного вступу до ЄС і це має бути завданням уряду", - резюмував Кисилевський.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявляв, що за рахунок заміщення російських постачальників на європейському ринку, Україна може наростити експорт продукції ГМК на $74 млн щомісяця - з урахуванням тих обсягів залізної руди та чавуну, які постачалися російськими компаніями на ринок ЄС минулого року, та виробничих потужностей, які залишились на підконтрольній Україні території. Проте для цього необхідно розблокувати морські порти, а також збільшити пропускну здатність залізничних переходів.