Ілюстрація REUTERS

Фахівці iFixit роздобули в свої руки новий смартфон Samsung Galaxy Fold і, традиційно, розібрали його на окремі компоненти. Інженери iFixit розібралися з особливостями конструкції новинки і винесли вердикт щодо їх ремонтопридатності.

Читайте такожSamsung відкликає всі зразки смартфонів з гнучким екраном після повідомлень про дефекти

Також вони висловили свою думку про ймовірну причину швидкого виходу з ладу дисплея цього складаного смартфона, пише itc.ua.

Відео дня

Швидше за все, інженерам Samsung в процесі розробки Galaxy Fold довелося піти на компроміс. Компанія сконцентрувалася на тому, щоб механізм шарніра був міцним і надійним для забезпечення багаторазового складання і розкладання екрану. Тим не менш, з незрозумілої причини, Galaxy Fold не має достатнього захисту від попадання сміття всередину пристрою. А оскільки екран є досить крихким (як будь-який OLED дисплей, якщо він не захищений чимось на зразок Gorilla Glass), це становило значний ризик.

фото ifixit.com

І, судячи з усього, цей ризик не виправдав себе, оскільки щонайменше 3 пристрої, надіслані на огляд журналістам, зламалися буквально за пару днів. У них утворилася опуклість під дисплеєм якраз на тому місці, де розташований шарнір. Ймовірно, ця опуклість і призводить до пошкоджень дисплея. Ще одна проблема полягала в тому, що верхній захисний шар дисплея виглядав так, як звичайна плівка на поверхні екрана. Деякі журналісти спробували зняти цю плівку, тим самим порушивши цілісність дисплея, що, знову ж, викликало його поломку.

Як свідчить розбирання смартфона фахівцями iFixit шарнірний механізм неймовірно міцний і (з певної точки зору) добре спроектований. У пристрої реалізовано два окремих типи шарнірів: центральний шарнір, який «рівномірно розподіляє силу відкриття, гарантуючи, що дві половини смартфона відкриваються синхронно», і два бічних шарніри, які «передбачають певний горизонтальний зазор для поглинання будь-якої сили кручення».

фото ifixit.com

Хоча сам шарнір може бути міцним і досить жорстким, щоб запобігти прямому пошкодженню екрана через скручування або вигин, схоже, що Samsung не змогли придумати конструкцію (або не надали цьому належного значення), яка перешкоджала б попаданню всередину пилу або сміття. Якщо дивитися на передню частину смартфона, то між екраном і краєм корпусу зверху і знизу є зазор в 7 мм. З якоїсь причини Samsung не намагалася встановити гнучку напрямну поверх цій частині екрана, щоб запобігти потраплянню пилу всередину. Причому, в конструкції апарату є й інші зазори, зокрема, на задній частині шарніра. Вони також сприяють накопиченню сміття, який з часом може викликати пошкодження дисплея.

Що ж стосується традиційного рейтингу ремонтопридатності iFixit, то для Samsung Galaxy Fold цей показник становить 2 з 10, що говорить про слабку придатність для ремонту.