Ілюстрація REUTERS

Заблокована в Україні соцмережа "ВКонтакте" за підсумками червня 2019 року опинилася на восьмому місці найбільш відвідуваних сайтів з місячним охопленням аудиторії 26%, тоді як у червні 2018 року соцмережа посідала четверну позицію з місячним охопленням аудиторії 31%.

Читайте такожЗаборонені російські соцмережі увійшли до ТОП-10 найвідвідуваніших сайтів в Україні

Про це свідчать результати дослідження української інтернет-аудиторії, які провела компанія Factum Group Ukraine за замовленням Інтернет Асоціації України.

Відео дня

Так, на першому місці в рейтингу найвідвідуваніших доменів опинився Google. Також до першої п'ятірки увійшли сайти Youtube, Facebook, Ukr.Net та privatbank.ua.

Середньоденна частка аудиторії за місяць сайту Google становить 59%, а місячне охоплення аудиторії – 83%. Для "ВКонтакте" ці показники становили 10% і 26% відповідно.

У другій п'ятірці рейтингу опинилися сайти Instagram, ОЛХ, "ВКонтакте", "Яндекс" і "Синоптик".

При цьому російський сайт "Однокласники" опинився на одинадцятому місці.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ про продовження на рік санкцій проти Росії, згідно з яким в Україні заблоковано доступ до російських соціальних мереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту "1С". Доступ до російських соціальних мереж обмежений у зв'язку з блокуванням всіх ресурсів сервісу Mail.Ru Group. Під дію санкцій підпадають сайтів антивірусних компаній "Лабораторія Касперського" і DrWeb.

За оцінками голови Інтернет Асоціації України Олександр Федієнко, використання українцями сумнівних безкоштовних VPN-програм (Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа), які дозволяють користувачам обходити блокування підсанкційних російських сайтів і соціальних мереж, загрожує кібербезпеки країни.

Довідка УНІАН. Інтернет Асоціація України (Інау) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 170 підприємств. Діяльність Інау спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи у частині розробки та коригування законодавчої та нормативної бази України та інше.