Ілюстрація / REUTERS

Газета Wall Street Journal на підставі проведеного нею розслідування дійшла висновку, що китайська компанія Huawei, яка займає панівне становище на ринках африканських країн, допомагає їх урядам в організації стеження за діяльністю опозиції.

Читайте такожHuawei таємно допомагала створювати 3G в Північній Кореї - Washington Post

Про це повідомляє Росбалт з посиланням на розслідування WSJ.

Відео дня

За інформацією газети, Huawei постачала до цих країн техніку, яку уряди використовують для цифрового спостереження і цензури.

Крім того, як пише видання, щонайменше у двох випадках фахівці компанії особисто допомагали африканським урядам організувати шпигунство за своїми політичними опонентами, зокрема перехоплення зашифрованих повідомлень та інформації в соцмережах, а також збір даних про стільникові телефони для відстеження їх місцезнаходження.

Як приклад газета називає Уганду та Замбію, де над організацією стеження за опозицією особисто працювали техніки з китайської компанії.

При цьому видання визнає, що доказів шпигунства Huawei користь Пекіна в Африці виявлено не було. Також невідомо, підтримувало керівництво компанії діяльність співробітників в Уганді та Замбії й було інформовано про неї.

Раніше керівники Huawei неодноразово відкидали звинувачення влади США в хакерської або шпигунської діяльності на користь уряду КНР.