Ілюстрація REUTERS

Внесення Huawei до "чорного списку" мінторгу США може вплинути на діяльність компанії по всьому світу, а також завдати збитків безпосередньо американським компаніям, тому Huawei просить США повністю виключити її з відповідного обмежувального списку.

Читайте такожНа нових смартфонах Нuawei не буде Facebook, WhatsApp та Instagram

Про це повідомляє Прайм з посиланням на голову ради директорів Huawei Лян Хуа.

Відео дня

"Влада США внесла нашу компанію до чорного списку, ми, природно, виступаємо проти цього, оскільки жодної фактичної підстави для цих дій немає, це також завдасть збитків американським підприємствам, включаючи тих, хто співпрацює з Huawei", - заявив Лян Хуа, слова якого наводить телеканал Phoenix.

При цьому Лян Хуа назвав рішення США вкрай недоречним, оскільки воно може вплинути на надання обслуговування клієнтам Huawei в понад 170 країнах.

"Ми вважаємо, що має бути не ослаблення, а повне скасування заборони, яку передбачає відповідний "чорний список", - заявив Лян Хуа.

При цьому, відповідаючи на питання про те, чи змінила якось ситуацію заява президента США Дональда Трампа про дозвіл американським компаніям продавати своє обладнання Huawei, він зазначив, що "якщо дивитися з комерційної точки зору, то жодних істотних змін не відбулося".

Ілюстрація / REUTERS

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що США дозволять американським компаніям продавати китайської Huawei своє обладнання, якщо це не становитиме великої проблеми для нацбезпеки США.

Міністерство торгівлі США в середині травня внесло Huawei до "чорного списку", який перекриває компанії шлях до купівлі комплектуючих і технологій американських виробників. Huawei також знаходиться в списку компаній, яким заборонено вести справи з американським бізнесом без відповідних ліцензій. Адміністрація США звинувачує Huawei у співпраці з військовими та розвідкою КНР і можливим стеженням за клієнтами. Також США переконують низку країн не використовувати інфраструктуру та обладнання Huawei при переході на стандарт стільникового зв'язку 5G.

Google вже призупинила співпрацю з Huawei у сферах, що вимагають передачі обладнання, програмного забезпечення і технічних послуг, за винятком тих, які є загальнодоступними по відкритої ліцензії. Зокрема, американська компанія позбавила Huawei доступу до оновлень ОС Android, якою оснащені смартфони китайської компанії. Пізніше мінторг США дозволив надати Huawei тимчасові загальні дозволи до 19 серпня, які дозволять підтримувати наявні комунікаційні мережі та надавати програмні оновлення існуючим клієнтам.

Компанія очікує мільярдних збитків від американських обмежень. Китайська влада закликала США зняти обмеження щодо Huawei.