Ілюстрація REUTERS

Європейський телекомунікаційний оператор Vodafone має намір повністю відмовитися в своїх основних бездротових мережах від обладнання, виробленого компанією Huawei.

Читайте такожСмартфони Huawei використовуватимуть карти TomTom замість Google

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Генеральний директор Нік Рід сказав, що цей крок коштуватиме компанії приблизно 200 мільйонів євро, і перехід забере близько 5 років", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що минулого тижня Великобританія заявила, що дозволить операторам продовжувати використовувати обладнання для створення мереж 5G від постачальників з групи "високого ризику", таких, як Huawei, тільки якщо вони не інтегрують обладнання в високочутливі ключові частини своїх мереж. Країна також встановила ліміт на обладнання Huawei на рівні 35%, що оператори не можуть перевищити, навіть якщо таке обладнання використовується лише в вишках і щоглах стільникового зв'язку і щоглах. Рід послався на це рішення влади в якості одного з мотивів дій Vodafone.

"Додатково Рід заявив, що, якщо інші європейські країни візьмуть приклад Великобританії та введуть аналогічне обмеження на обладнання Huawei, для розгортання мереж зв'язку 5G в цих країнах буде потрібно значно більше часу. Річ у тому, що оператори змушені будуть витрачати гроші на заміну і модернізацію обладнання, а не на розвиток мереж 5G", - підкреслює видання.

Великобританія прийняла рішення дозволити Huawei брати участь у розгортанні мереж 5G в країні, попри серйозні заперечення з боку США. Протягом останніх двох років федеральний уряд США чинило тиск на союзників, щоб заборонити використання продукції китайського виробника телекомунікаційного обладнання через побоювання, пов'язаних з безпекою. У травні 2019 року міністерство торгівлі додало Huawei в список Entity List, фактично заборонивши американським операторам використовувати обладнання компанії у своїх 5G-мережах.

Крім того, прагнучи послабити панування китайського бренду Huawei у сфері телекомунікаційного обладнання, американські влади працюють з місцевими технологічними гігантами, такими як Microsoft та Dell, над створенням програмного забезпечення для телекомунікаційних мереж 5G наступного покоління. Мета проекту полягає в тому, щоб розробити універсальний ПЗ, яке буде працювати на обладнанні практично будь-якого виробника.

Крім того, Huawei ризикує загрузнути в судових позовах в США. Китайська компанія подала до суду на оператора Verizon, звинувативши останнього в незаконному використанні 12 її патентів. Хоча ще в минулому році компанія заявляла про порушення більш ніж 200 патентів. Сума позову не уточнюється.