Ілюстрація REUTERS

У вівторок, 2 червня, до Google був поданий позов на $5 мільярдів, в якому компанія звинувачується в порушенні недоторканності приватного життя користувачів шляхом відстеження їхніх дій в інтернеті навіть у тих випадках, коли вони відкривають вікна в режимі «інкогніто». Позов поданий до федерального суду міста Сан-Хосе (штат Каліфорнія).

Читайте такожGoogle україни ратифікувала "зрозумілу" маркування стандартів зв'язку для Android 11

Як повідомило агентство Reuters, позов поданий від імені трьох позивачів, однак адвокати мають намір домогтися для нього статусу колективного. Позивачі вимагають від Google через суд компенсації збитку в розмірі від $5 тис. для кожного користувача, який з 1 червня 2016 року користувався режимом «інкогніто».

Відео дня

Як зазначають позивачі у своєму позові, Google збирає дані через додаток Google Analytics, менеджер реклами Google Ad Manager, а також інші додатки та розширення, в тому числі встановлені на смартфони. Це, йдеться у позові, дозволяє Google дізнаватися інформацію про друзів користувача, про його хобі, улюблену їжу, покупки та навіть про "найбільш інтимні та делікатні речі", які користувач може шукати в інтернеті. Google не має права «продовжувати займатися прихованим і несанкціонованим збором даних практично про кожного американця, що має комп'ютер або смартфон», підкреслюють позивачі.

Google вже відреагувала на позов, стверджуючи, що компанія має намір рішуче відстоювати свою правоту в суді, тим більше, що користувачі були проінформовані про можливості збору інформації. "Як ми чітко вказуємо кожен раз, коли ви відкриваєте режим "інкогніто", сайти можуть мати можливість збирати інформацію про вашу активність в інтернеті", — заявив офіційний представник компанії, пише kommersant.

У кінці 2019 року в Євросоюзі антимонопольні органи почали розслідування щодо компанії Google про методи збору даних. У березні 2019 року Єврокомісія оштрафувала Google на €1,5 млрд за зловживання домінуючою позицією на ринку інтернет-реклами. У липні 2018 року європейська влада оштрафувала корпорацію на €4,3 млрд за те, що вона примушувала виробників смартфонів встановлювати сервіси та додатки Google. У червні 2017 року Google оштрафували на €2,4 млрд — тоді її звинуватили в тому, що вона надавала перевагу в результатах пошукової видачі власного сервісу Google Shopping на шкоду іншим агрегаторам товарів.